Amenajare grădini

Amenajare grădini

Înaintea începerii executării oricărui proiect de arhitectură peisageră, sunt o serie de factori care trebuie luați în considerare. Trebuie menționat că orice proiect de acest gen se poate face și de către persoana care dorește să aducă îmbunătățiri sau modificări proprietății pe care o deține (în cazul în care individul este suficient de pregătit din toate punctele de vedere, inclusiv al cunoștințelor legate de peisagistică), fie de către o firmă specializată, care poate oferi o gamă mult mai variată de servicii.

Printre primii factori care trebuie luați în considerare, se regăsesc banii, timpul și efortul care trebuie depus pentru ducerea la finalizare a proiectului stabilit. Bugetul este foarte important, deoarece, fără unul bine conturat, există riscul de a se face cheltuieli mari sau neprevăzute, care pot dăuna integrității întregului proces.

Referindu-ne la factorii de mediu, trebuie să nu uităm de climă și de sol, deoarece și ele sunt rotițe importante care asigură buna funcționare a întregului angrenaj. Pentru obținerea peisajului dorit, se vor folosi programe pe calculator, cu ajutorul cărora se va concepe un model tridimensional al acestuia. Apoi, se vor face planuri și/sau hărți care vor fi folosite în teren pentru amenajarea proprietății.

După ce toate elementele de mai sus au fost puse laolaltă, se va face și lista cu materialele de construcție necesare pentru începerea proiectului în cauză. De preferat ar fi ca, înainte de a se începe lucrările de amenajare, să se cunoască tema proiectului și elementele acestuia. În cazul în care se va aduce o modificare la sistemul de irigații, toate problemele și/sau lucrările specifice acestuia trebuie efectuate în mod corect.

Instalarea unui sistem de irigații este o activitate care ar trebui cel mai bine lăsată pe mâna unei firme care oferă astfel de servicii. Angajații acesteia vor ști exact ce anume elemente cuprinde o instalație de irigații și cum trebuie ele montate. Ei vor avea grijă ca din întregul plan al sistemului să nu lipsească părți componente importante, cum ar fi aspersoarele, țevile, furtunurile sau partea electrică.

Tot la o astfel de firmă este nevoie să apelați și dacă proiectul vostru general de amenajare cuprinde și instalarea de piscine, cascade, fântâni arteziene sau lacuri. Ținând cont că acestea fac parte, practic, tot aceeași “familie” ca și sistemul de irigații, are logică să cereți ajutorul unor profesioniști specializați în montarea de sisteme de irigații.

Veți spune, probabil, că nu sunt deloc ieftine costurile unui astfel de serviciu. Așa este, dar gândiți-vă că veți economisi, totuși, niște bani dacă lăsați o firmă de peisagistică să se ocupe de această treabă, deoarece nu există riscul ca ceva să meargă prost pe durata executării proiectului. Așadar, nu vă apucați personal de instalarea țevilor, aspersoarelor sau a furtunilor, dacă nu aveți cunoștințele necesare, altfel va fi nevoie să luați din nou tot procesul de la capăt, dacă ați uitat ceva, ceea ce înseamnă că veți scoate și mai mulți bani din buzunar.

Aceleași sfaturi sunt valabile și pentru montarea unui sistem de iluminat în piscine sau alei, spre exemplu. Un electrician calificat va face aproape întotdeauna o treabă mai bună decât un amator. Amenajarea grădinilor, un alt capitol din proiectul de remodelare a unei proprietăți, necesită și el o atenție sporită din partea clientului, dar și a firmei de arhitectură peisageră.

În primul rând, clientul trebuie să știe ce vrea exact, să aibă un plan, iar firma trebuie să fie capabilă să execute planul fără probleme. Este important să se cunoască foarte bine plantele care vor fi utilizate pentru amenajarea grădinii. Există anumite combinații de plante care sunt ideale, și altele care nu sunt atât de potrivite. Pe scurt, ideea principală în amenajarea grădinii este aceea că totul trebuie să fie în armonie.

Toate plantele trebuie să se completeze una pe cealaltă, să fie la înălțimea corectă, să aibă culorile potrivite și să fie chiar în ton cu aleile sau alte suprafețe construite din grădină. Aici, se se va mai ține cont și de lumini și umbre sau de tematica grădinii. Există mai multe tipuri de grădini: cea în stil englezesc, de munte, franceză, japoneză, mediterană, modernă, olandeză și rustică.

În funcție de ceea ce alege clientul, firma de arhitectură peisageră trebuie să știe ce anume este respectiva grădină și cum trebuie amenajată corect. Continuând cu amenajarea spațiilor verzi, printre serviciile oferite de firmele de piesagistică, se mai regăsește și plantarea de gazon. Acesta este de două tipuri, gazonul din semințe (sau însămânțat) și cel sub formă de rulouri.

Cum, probabil, gazonul însămânțat nu mai are nevoie de foarte multe prezentări, deoarece știm cu toții cum se obține (prin plantarea semințelor în sol), să lămurim un pic ce este gazonul rulou. După cum îi spune și denumirea, este un tip de gazon care se prezintă sub formă de rulouri, conectate unul de altul pentru a alcătui o suprafață mai mare de gazon.

Atât cel însămânțat, cât și cel rulouri, se poate planta, în principiu, pe orice bucată de teren, după ce, în prealabil, s-au făcut următoarele: s-a decopertat și s-a adăugat sol fertil, s-a defrișat orice altă urmă de vegetație și s-a săpat, mărunțit și nivelat solul. Este foarte important ca aceste operațiuni să fie făcute înainte de plantarea gazonului, pentru a se asigura o bună dezvoltare a acestuia.

Ca întreținere, gazonul rulou nu este extrem de pretențios. Trebuie doar udat și tuns în mod regulat.

Dacă doriți să lucrați cu noi pentru acest gen de servicii, prețurile pentru semănat gazon încep de la 4,4 lei/mp, iar amenajarea cu rulouri de gazon începe de la la 21 lei/mp. Pentru cotații de prețuri la alte servicii vă rugăm să ne contactați.

Portofoliu amenajări grădini


Vedeți tot portofoliul nostru