Când și cum se curăță liliacul?

Postat pe 23 mart. 2016 în Gradina | 0 comentarii

Când și cum se curăță liliacul?

Oricine are cel puțin o tufă bătrână de liliac în curte știe că această plantă se extinde foarte mult, atât la suprafață, cât și în pământ. Pentru a o ține sub control și a vă bucura de frumusețea unui liliac frumos și îngrijit trebuie să aveți grijă ca acesta să fie curățat în fiecare an.

În general, liliacul se curăță imediat după ce florile s-au uscat, deoarece planta își pregătește mugurii pentru următorul sezon la scurt timp după ce s-au trecut florile de anul acesta. În cazul în care curățarea (tăierea lăstarilor) se face mult mai târziu, există riscul să compromiteți inflorescențele din următorul an.

De ce se curăță liliacul?

Așa cum spuneam și la început, dacă o tufă de liliac este lăsată în voia naturii, aceasta se poate extinde surprinzător de mult și repede, putând să acapareze o mare parte din grădină. În plus, aceasta poate crește foarte mult și în înălțime (poate ajunge și la 3-4 metri) și umbri astfel plantele din jur.

În afară de aceste inconveniente, curățatul liliacului este indicat pentru obținerea unei plante îngrijite, care să nu dea impresia de grădină părăsită, așa cum o face o tufă scăpată de sub control. De asemenea, o plantă echilibrată, atât cu crengi mai bătrâne, dar și mai tinere, înflorește mai mult și mai frumos, cu inflorescențe mai bogate.

Când se curăță liliacul?

Tufele tinere de liliac nu au nevoie de o astfel de întreținere până când nu ajung la o înălțime de aproximativ 1-2 metri. De asemenea, așa cum spuneam și la început, curățatul de crengi bătrâne sau uscate trebuie să aibă loc imediat după ce florile s-au ofilit, pentru a nu compromite mugurii de anul viitor. O curățare timpurie va da și noilor lăstari mai multă energie pentru a se dezvolta rapid și armonios.

Cum se curăță liliacul?

Principala regulă de care trebuie să țineți cont atunci când vă întrebați cum se curata liliacul este că nu se poate tăia mai mult de o treime din lăstari în fiecare an. Asta va ajuta la regenerarea plantei, prin dezvoltarea unor lăstari tineri, în timp ce crengile mai bătrâne vor asigura înflorirea plantei.

Scopul curățării este obținerea unei plante cu aproximativ 8-12 lăstari de vârste diferite, dar fără a avea vreo creangă cu diametrul mai mare de 5 centimetri.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că nu este suficient să tăiem vârful crengilor care au crescut prea înalte. Pentru a evita obținerea unei plante cu o formă ciudată, nenaturală, astfel de tulpini trebuie tăiate de tot, de la rădăcină.

Cum ”reînviem” un liliac bătrân

Tufele bătrâne de liliac pot fi un adevărat coșmar pentru oricine își dorește o grădină bine îngrijită. Acestea, așa cum spuneam, se pot întinde necontrolat dacă nu sunt curățate la timp, iar unele tulpini pot atinge chiar grosimea unui copac mai mic.

Din fericire, reîntinerirea plantei este destul de ușoară, dacă se dorește păstrarea plantei.

În primul rând, prima abordare la care se poate apela se referă la folosirea regulei de a tăia o treime din tulpinile plantei, în fiecare an. Începe prin a îndepărta crengile mai groase, chiar dacă asta înseamnă să pierzi un pic din bogăția florilor în primul an. De asemenea, în acest caz se recomandă să începeți curățarea primăvara devreme, înainte de apariția frunzelor. Astfel va fi mult mai ușor să vedeți planta în întregime și să decideți ce tulpini trebuie tăiate.

Această operațiune de întinerire poate dura aproximativ 3-4 ani, timp în care vor apărea noi lăstari ce vor putea fi modelați în funcție de preferințe.

Pe de altă parte, dacă nu suportați deloc aspectul neîngrijit al liliacului ori dacă vreți pur și simplu o rezolvare mai rapidă a problemei, se pot lua măsuri mult mai drastice. Tăiați toate crengile la aproximativ 15-20 cm deasupra pământului și așteptați să dea lăstari noi. Operațiunea trebuie realizată tot primăvara devreme, înainte de apariția frunzelor, pentru a fi mai ușor să ajungeți la baza plantei.

Primăvara viitoare vă puteți ocupa de curățarea noilor lăstari și de modelarea tufei așa cum vă doriți. Trebuie să știți însă că în primii ani liliacul nu va înflori, așa că trebuie să aveți puțină răbdare până când planta va ajunge să înfrumusețeze cu adevărat grădina în care se află.

Ca fiecare plantă, liliacul va avea ani când va înflori foarte frumos, dar și ani în care abia zărești o floare pe crengi. În general, înflorirea depinde foarte mult de vreme. Astfel, dacă vara aceasta va fi una cu o temperatură moderată și cu ploi suficiente, anul viitor liliacul va înflori abundent. În schimb, dacă ne confruntăm cu o vară caniculară și secetoasă, liliacul va avea de suferit primăvara viitoare.

Atât timp însă cât planta este sănătoasă și bine îngrijită, nu trebuie să vă faceți griji. Aceasta va înflori și vă va răsplăti cu miresme îmbătătoare în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *