Cele mai bune instrumente de grădinărit

Postat pe 27 Noi 2015 în Gradina | 0 comentarii

Cele mai bune instrumente de grădinărit

Indiferent că ai o grădină mare sau doar un mic petec de pământ pe care ai plantat câteva flori și doi-trei copaci, trebuie să ai în dotare câteva instrumente de grădinărit care să îți ușureze munca. Fie că este vorba de o greblă, de o lopată sau un foarfece, anumite instrumente de grădinărit nu trebuie să lipsească din arsenalul unui grădinar.

Înainte de achiziționa orice fel de produs trebuie însă să știi cum trebuie aleasă o unealtă și ce calități trebuie să aibă aceasta pentru a fi utilă și ușor de folosit.

„Probează” înainte de a cumpăra

Poate suna ciudat, însă așa cum probăm o haină înainte de a o cumpăra, așa trebuie să procedăm și cu unele instrumente de grădinărit. Este evident că nu putem săpa o groapă în magazin pentru a testa o lopată, însă prin simplul fapt că o ținem în mână și mimăm acțiunea la care o vom folosi, ne putem da seama cât de ușoară este și cât de confortabil va fi de utilizat.

Alege mânerul potrivit

Cel mai indicat este să alegem un mâner sau o coadă din lemn, dar și cele învelite în metal sunt destul de bune. În ceea ce le privește pe cele din lemn, cele mai durabile sunt cele din lemn de frasin sau nuc. De asemenea, atunci când alegem o unealtă trebuie să le evităm pe cele cu cozile sau mânerele vopsite. De cele mai multe ori, vopseaua este folosită pentru a ascunde calitatea slabă a lemnului.

În ceea ce privește mânerele din metal, ne putem da seama de calitatea lor din atributele de pe etichetă sau din reclama comerciantului. Astfel, cele din oțel inoxidabil, oțel carbon sau cu înveliș epoxidic pot reprezenta o opțiune demnă de luat în calcul.

De asemenea, la instrumentele de grădinărit profesionale se mai pot folosi materiale precum oțelul tubular sau fibra de sticlă, dar aceste unelte sunt în general prea grele și prea scumpe pentru a putea fi folosite de altcineva în afară de un grădinar profesionist.

Cele mai utile instrumente de grădinărit

Grebla – pentru a strânge frunzele sau gunoaiele din grădină, dar și pentru a îndepărta resturile din jurul plantelor sau de sub acestea, fără a afecta rădicinile sau coroana. Pentru a nu o pierde din vedere, dar și pentru a mai înveseli atmosfera, poți alege o greblă într-o culoare mai aprinsă.

Întrerupător de apă – pentru a putea controla felul în care stropești sau irigi anumite plante din grădină.

Cuțitul grădinarului (sau hori-hori) – este un tip de cuțit folosit de multă vreme de grădinarii japonezi și care a devenit celebru și utilizat în întreaga lume. Acest tip de cuțit poate fi folosit la săpat găuri mici, la plantat bulbi sau chiar la plivit.

Foarfece de grădinărit – pentru a curăța cu ușurință arbuștii din grădină și a le da o formă dorită celor decorativi, dar și pentru a tăia crengile uscate ale copacilor (cele mai subțiri) ori pentru a curăța via, etc.

Foarfece obișnuit – pentru a îndepărta frunzele sau florile uscate sau pentru a tăia flori ori iarba decorativă.

Prășitoare de mână – dacă ai o grădină mai mare îți va fi greu să plivești toată ziua, așa că o prășitoare de mână pe care să o folosești acolo unde spațiul și plantele îți permit este foarte utilă.

Lopată de săpat – pentru săpat gropi atunci când plantezi copaci sau arbuști sau pentru a săpa pământul din grădină.

Furcă de săpat – pentru a săpa solul din grădină înainte de plantarea sau semănarea unor plante.

Mănuși – indiferent că sunt din material textil sintetic, piele sau latex, acestea îți vor proteja mâinile atunci când lucrezi în grădină.

Mâneci de protecție – pentru atunci când lucrezi cu tufele de trandafiri sau alți arbuști care te-ar putea zgâria serios.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai utile și uzuale instrumente de grădinărit care ar trebui să se găsească în magazia oricărui grădinar, însă dacă trecem la nivelul profesionist al acestei ocupații, numărul acestora poate crește considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>