De ce mor florile din ghiveci?

Postat pe 19 nov. 2015 în Gradina | 0 comentarii

De ce mor florile din ghiveci?

Fie că vorbim despre ghivecele cu flori pe care le ții în casă, fie despre cele de pe terasă ori din grădină, se pare că nu prea ai prea mult succes în creșterea lor.

Dacă te întrebi de ce mor florile din ghiveci, răspunsul ar putea avea mai multe variante. Cea mai probabilă însă ar fi lipsa experienței sau a cunoștințelor necesare. Astfel, pentru a crește plante sănătoase trebuie să urmezi câteva reguli de bază și să ai grijă să eviți anumite greșeli.

Iată, deci, care sunt cele mai întâlnite greșeli în creșterea plantelor de ghiveci:

1. Udarea excesivă

Cea mai mare greșeală care poate duce rapid la pierderea plantei este udarea în exces a acesteia. Din cauză ca rădăcinile plantei stau prea mult timp în apă vor ajunge să putrezească. Pentru a evita acest lucru, nu îți uda toate plantele după același program. Fiecare are nevoi diferite, deci și perioadele dintre udări, cât și cantitatea de apă necesară pot diferi în funcție de specia din care fac parte.

2. Acumularea de sare

Acest fapt este cauzat tot de udarea inadecvată a florilor plantate în ghiveci. Chiar dacă nu folosești o cantitate prea mare de apă, dacă aceasta nu se poate infiltra în sol se pot crea acumulări de sare vizibile fie pe pământul de la suprafața recipientului, fie chiar pe pereții acestuia. Din păcate, acest lucru se observă mult prea târziu, atunci când dezvoltarea plantei este deja afectată.

Pentru a nu mai păți acest lucru, ai grijă ca la plantare să folosești un sol potrivit, care poate drena bine apa, precum și un ghiveci prevăzut cu mici orificii de scurgere.

3. Lipsa umidității

Atunci când vine iarna și aducem ghivecele cu flori în casă, acestea pot suferi un adevărat șoc. Din cauza căldurii din casă umezeala scade vertiginos, iar plantele au de suferit de pe urma acestui fenomen. Primul semn care indică faptul că planta nu se bucură de prea multă umiditate este îngălbenirea frunzelor.

4. Lumina insuficientă

Indiferent că le ții în casă, în grădină sau pe terasă, plantele din ghiveci (ca oricare alte plante) au nevoie de lumină pentru a crește sănătos. Bineînțeles, există și specii care se descurcă de minune și în semi-umbră sau umbră, însă dacă știi că plantele tale nu intră în această categorie, ai grijă să le asiguri suficientă lumină. Dacă le ții în casă, plasează ghivecele lângă sursele de lumină naturală.

5. Expunerea la intemperii

Odată cu venirea anotimpului rece este indicat să mutați plantele în ghiveci în casă. Cu toate acestea, ai grijă să nu amplasezi o plantă tropicală sau care se află în perioada de înflorire lângă un geam sau o ușa pe care știi că le deschizi frecvent. Expunerea plantei la variații de temperatură va avea același efect ca și cum ai lăsa planta direct în aer liber.

6. Expunerea directă la căldură

Amplasarea ghiveciului lângă o sursă de căldură, cum ar fi un calorifer sau un șemineu, poate avea efecte destul de neplăcute asupra plantei. În afară de faptul că frunzele acesteia se vor „prăji” de-a binelea, căldura va grăbi și procesul de deshidratare.Toate acestea vor duce, încet, la moartea plantei în cauză.

7. Ignorarea dăunătorilor

Indiferent că le ții în casă ori afară, plantele sunt predispuse la dăunători. Totuși, atunci când sunt ținute în casă, dăunătorii se pot înmulți mult mai rapid. Pentru a evita o infestare, fii atent la aspectul frunzelor și verifică plantele periodic. E mai ușor să previi decât să tratezi, așa că trebuie să fii prevăzător.

8. Nu le muți la timp

Atunci când crești o plantă în ghiveci, trebuie să ai în vedere faptul că aceasta va crește și va trebui să o transplantezi într-unul mai mare. Dacă amâni acest lucru, rădăcinile plantei vor crește în cercuri, se vor încolăci și nu vor mai furniza plantei nutrienții de care are nevoie. De asemenea, plantele care au astfel de rădăcini se vor deshidrata mult mai repede din cauza proporției nepotrivite dintre rădăcini și sol.

Acestea au fost cele mai importante aspecte de care să ții cont atunci când îngrijești plante în ghiveci, dar mai sunt și multe alte detalii în privința cărora trebuie să te informezi, în funcție de speciile pe care le ai în grijă, dacă vrei ca acestea să crească și să se dezvolte în mod corespunzător

Așadar, răspunsul la întrebarea de ce mor florile în ghiveci, nu poate fi unul standard, ci mai degrabă unul versatil, în funcție de condițiile în care cresc aceste plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *