Plante rezistente pentru grădinari… leneși

Postat pe 8 Ian 2016 în Sfaturi | 0 comentarii

Plante rezistente pentru grădinari… leneși

Fiecare grădină are nevoie de niște plante care să reziste indiferent la câte încercări sunt supuse. Nu spunem că trebuie să facem asta deliberat, dar cu siguranță fiecare dintre noi simte la un moment dat că nu are nici cheful nici energia necesare pentru a se ocupa de udarea și îngrijirea grădinii. Pentru aceste momente, dar și pentru cele în care vremea pur și simplu nu ține cu noi, este indicat să plantăm câteva flori rezistente, aproape indestructibile, de care să ne bucurăm an de an, fără prea mari bătăi de cap.

1. Rudbeckia

Este o plantă perenă originară din America de Nord, dar care se poate adapta ușor climatului de la noi. Floarea, asemănătoare la colorit și formă cu margareta este deosebit de decorativă. Culorile predominante sunt galben și portocaliu, dar există și unele specii în nuanțe de maroniu roșcat sau de bronz.

Printre motivele pentru care sunt apreciate de proprietarii de grădini care nu doresc să investească prea mult timp în îngrijirea plantelor, se numără și faptul că se prind foarte ușor și odată ce au făcut-o se înmulțesc cu repeziciune, continuând să înflorească chiar dacă nu primesc prea multă atenție.

2. Echinaceea

Echinaceea face parte din familia Asteraceae și poate atinge o înălțime de pănă la 150 cm. Frunzele sunt ascuție la vârf și dințate, iar florile sunt dispuse solitar la vârfurile tulpinii. Aceasta înflorește începănd in luna iunie și până în octombrie.

Deși este cultivată mai ales pentru proprietățile medicinale, echinaceea este o plantă perenă excelentă pentru grădini deoarece nu necesită îngrijiri speciale. Se dezvoltă foarte bine în spații însorite și chiar și în soluri sărace în nutrienți. Aceasta face parte din categoria plante rezistente pentru grădini și poate fi folosită în paturi de flori, în grădinile cu pietriș, sau chiar crescută în ghiveci.

3. Hemerocallis

Este o specie de crin originară din Asia orientală și este mai cunoscut sub denumirea de „crin de zi”. Făcând parte din categoria plante rezistente, această specie de crin este ușor de plantat și îngrjit. Este rezistentă la frig și secetă și se adaptează ușor în aproape orice tip de sol. De asemenea, înainte de venirea iernii nu este necesar ca bulbii să fie scoși din pământ pentru că sunt destul de rezistenți la frig și îngheț.

4. Hosta

Este o plantă originară din Coreea, Japonia și China și este cunoscută la noi sub numele de Crin de toamnă. În general, planta se cultivă pentru aspectul extrem de decorativ al frunzelor, în nuanțe de verde, auriu, galben sau alb cu verde, dar și pentru faptul că nu necesită foarte multe îngrijiri. Cu toate acestea, trebuie avut grijă uneori ca planta să nu dezvolte dăunători precum melcii sau musca de viță-de-vie.

5. Bujorii

Aceste flori nu sunt doar ușor de întreținut, dar oferă și o mireasmă fantastică locului în care sunt plantați. În diferite forme și culori, bujorii pot înfrumuseța chiar și cea mai anostă grădină. În plus, rezistă foarte bine în majoritatea tipurilor de sol (în funcție de specie), atât într-un loc însorit cât și în semiumbră.
Cel mai important lucru cu privire la îngrijirea acestora este faptul că nu trebuie neapărat divizați pentru a înflori an de an. Astfel, au fost întâlnite cazuri în care această plantă a făcut flori din aceeași rădăcină timp de zeci de ani la rând.

6. Sedum

Sau iarba de șoaldină, este o plantă cu frunze grase și suculente, cu flori în diferite nuanțe de galben, roșu sau roz, ideală pentru orice grădină. Aceasta se întinde foarte repede și acoperă ușor solul, din acest motiv fiind cunoscută și sub denumirea de „iarbă grasă”.

Planta se adaptează la aproape orice tip de sol și nu are nevoie de fertilizări sau udare pentru a se dezvolta și înflori. Cel mai adesea, pentru că face flori mici și dese, Sedum este utilizată ca plantă de borduri sau pentru a înfrumuseța stâncile decorative din grădină.

7. Yucca

O plantă mereu verde, originară din Mexic și Guatemala, vine într-o varietate de specii și este preferată atât ca plantă de grădină cât și de ghiveci. În afară de faptul că are nevoie de lumină și nu trebuie udată excesiv, Yucca nu are nevoie de îngrijiri speciale. În funcție de preferințele fiecăruia, se poate opta pentru o specie mai simplă (doar frunzele ascuțite, sub formă de rozetă care cresc direct la suprafața pământului) sau pentru una mai „modernă” (cu frunzele care cresc de pe un trunchi lemnos).

Indiferent de preferințe, fiecare dintre aceste plante rezistente reprezintă o soluție ideală pentru cei care vor o grădină frumoasă, dar care nu sunt dispuși să aloce prea mult timp întreținerii și îngrijirii acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>