Pregătirea trandafirilor pentru iarnă

Postat pe 20 oct. 2015 în Gradina | 0 comentarii

Pregătirea trandafirilor pentru iarnă

Odată cu apropierea iernii, fiecare grădinar ar trebui să își facă un plan în ceea ce privește pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Cu urmarea sfaturilor potrivite și efectuarea unor operații minime de îngrijire, te vei asigura că minunatele flori te vor încânta și sezonul următor.

Fiecare specie de flori are nevoie de îngrijiri specifice la un moment dat, însă când vine vorba de pregătirea trandafirilor pentru iarnă, acestea trebuie să respecte anumiți pași. Iată care ar fi aceștia:

1. Curățarea

Toamna – târziu, după căderea frunzelor se recomandă curățarea tufelor de lăstari la o lungime de 50-60 cm. Astfel, se evită ruperea crengilor, altoiului și dislocarea tulpinei în cazul unui viscol puternic sau a unor zăpezi abundente. De asemenea, se recomandă și tăierea crengilor moarte, a celor slab dezvoltate sau ramurile crescute spre interiorul tufei.

2. Udarea

Înainte de a da primul îngheț este necesar ca tufele de trandafiri să fie bine udate. Astfel, pe toată perioada iernii, când pământul este înghețat, trandafirii vor avea suficientă apă pentru a supraviețui. Udați astfel încât apa să ajungă la o adâncime de 30 – 40 de cm.

3. Fertilizarea

Regula de bază pentru pregătirea trandafirilor pentru iarnă este ca aceștia să nu mai fie fertilizați cu aproximativ 8 săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

4. Protejarea de dăunători

Dacă tufele de trandafiri au frunze sau crengi bolnave, afectate de dăunători sau de ciuperci, atunci acestea trebuie îndepărtate. Aveți grijă să nu folosiți aceste frunze pentru compost pentru că riscați să îmbolnăviți toate plantele din grădină!

5. Mușuroirea

Este o operațiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase. În cazul în care iarna este foarte geroasă și lipsește zăpada, atunci mușuroiul va proteja altoiul împotriva înghețului.

La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, în funcție de zona în care vă aflați, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Flosiți un pământ bine mărunțit. Evitați bulgării de pământ. Aceștia formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă în caz de ger.

Faceți un mușuroi de cel puțin 20-25 cm dacă trandafirii se află într-o zonă cu temperaturi moderate sau de cel puțin 30 cm dacă se află în zone mai reci. Pentru mușuroaie folosiți pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiți pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

Nu faceți mușuroaiele prea devreme atunci când afară este încă destul de cald, deoarece sub mușuroi se vor forma lăstari frăgezi care vor îngheța peste iarnă. Dacă zona este cu pericol de îngheț puternic, acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș. În niciun caz nu-i acoperiți cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea și trandafirii vor mucegăi. Din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera.

6. Îngrijirea trandafirilor cățărători

Atunci când vine vorba de pregătirea trandafirilor pentru iarnă, cei cățărători au nevoie de îngrijiri diferite față de cei obișnuiți. Având în vedere că lăstarii trandafirilor cățărători sunt mult mai predipuși la a fi afectați de vânt sau ger, acestea trebuie fie întinse la pământ, fie acoperite cu o pânză sau o plasă. Indiferent de metoda aleasă, crengile trebuie bine legate între ele. În cazul în care se optează pentru întinderea lor pe sol, se recomandă acoperirea cu frunze, crengi sau paie uscate.

Ca un ultim sfat, care nu are însă legătură cu pregătirea trandafirilor pentru iarnă, ci mai degrabă pentru primăvară, este să nu uitați să îndepărtați straturile de frunze sau de pământ. Ar fi păcat să pierdeți muguri prețioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *