Tipuri de pavaj pentru grădină

Postat pe 14 aug. 2015 în Uncategorized | 0 comentarii

Tipuri de pavaj pentru grădină

Crezi că plantele sunt cel mai important element al unei grădini? Nimic mai fals! La fel de important, dacă nu chiar mai mult, este tipul de pavaj pe care îl alegi. În afară de faptul că te poți bucura de acesta chiar și o viață întreagă, pavajul delimitează și pune în valoare foarte bine spațiul pe care vrei să îl transformi în grădină.

Alegerea tipulului de pavaj pentru grădină poate fi un pic copleșitoare, având în vederea multitudinea de variante din care poți alege, dar lucrurile nu trebuie să stea neapărat așa. Află din timp care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui material în parte, precum și costurile pe care le implică. Odată ce ți-ai făcut un plan, amenajarea grădinii va merge ca pe roate.

Iată, deci, care sunt cele mai importante tipuri de pavaj pentru grădină, împreună cu avantajele și dezavantajele fiecăruia:

1. Piatra

Este poate unul dintre cele mai luxoase și durabile materiale ce poate poate fi folosit cu succes în amenajarea oricărui tip de grădină, fie că este mai mică, fie că dispune de un spațiu generos. Aceasta se găsește într-o varietate mare de forme și culori și, chiar dacă are un preț mai ridicat decât gresia, de exemplu, este mult mai durabilă, fapt care face să merite o asemenea investiție.

Ai grijă să alegi bucăți de piatră de cel puțin 2 cm grosime, pentru a face față traficului intens (mai ales dacă știi că treci și cu mașina prin zona pavată), dar și vremii capricioase. De asemenea, este important să nu alegi un model cu suprafața prea rotunjită sau lucioasă deoarece poate deveni foarte alunecoasă atunci când este udă. Alege în schimb bucăți de piatră cu suprafața dreaptă și ușor grunjoasă, pentru a evita accidentele nedorite.

2. Gresia

Dar nu orice fel de gresie, ci gresie specială pentru exterior, mult mai dură și mai groasă decât cea cu care suntem mai obișnuiți, de interior. Are un preț destul de accesibil față de alte tipuri de pavaj pentru grădină și se montează foarte ușor. Dacă ești o persoană mai îndemânatică, poți încerca să o montezi chiar tu. Satisfacția va fi de două ori mai mare!

În afară de aspectele practice de mai sus, trebuie menționat faptul că acest tip de material nu are o durată de viață foarte mare, mai ales în condiții de trafic intens. Cu toate acestea, dacă este bine îngrijită, te poți bucura de ea o perioadă destul de mare de timp.

3. Pietrișul

Ideal pentru o curte și o grădină de poveste, pietrișul este cu siguranță cel mai ieftin material ce poate fi folosit ca pavaj. Mai mult, dacă îl poți procura direct din natură, poate fi chiar gratis!

Deși dă impresia de spațiu natural, neatins, de poveste și poate fi integrat cu ușurință în orice grădină, pietrișul poate fi destul de dificil de întreținut. Mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Sau dacă vrei să mergi în papuci de casă până la poartă pentru a lua corespondența. Cu siguranță nu te vei simți prea relaxat cu pietre intrându-ți în papuci. Tocmai de aceea pietrișul trebuie folosit în acele spații ale grădinii unde nu ajungi foarte des, cum ar fi aleea dintre straturile de trandafiri sau dintre rândurile de begonii etc.

4. Ardezia

Folosită mai ales sub formă de lespede, ardezia este un material excelent pentru grădini. Cu o textură fină și o delicată paletă de culori – de la albastru pastel până la roșu pal sau lavandă – ardezia îți atrage imediat privirea și te invită să pășești pe ea.

În schimb, ardezia nu este foarte rezistentă în spațiile cu trafic intes sau cu temperaturi foarte scăzute. De la oscilațiile de temperatură sau din cauza precipitațiilor abundente ardezia poate crăpa și căpăta un aspect mohorât.

5. Granitul

Nu are concurență la capitolul durabilitate și rezistență și aproape că nu poate fi depășit nici la capitolul aspect. Granitul este un material deosebit de elegant ce poate fi folosit fără grijă chiar și în cea mai scumpă și pretențioasă grădină, dar cu costuri pe măsură. Și aici am identificat și un dezavantaj al acestui cunoscut material: nu poate fi achiziționat de oricine.

Granitul se găsește sub diferite forme, în funcție de destinația acestuia, și într-o gamă extrem de largă de culori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *