Află totul despre ceapa decorativă

Postat pe 24 iun. 2015 în Gradina | 0 comentarii

Află totul despre ceapa decorativă

Allium sau ceapa decorativă este o plantă foarte puțin cunoscută la noi în țară, dar care arată extrem de bine și care poate fi inclusă chiar și în cea mai modernă grădină, fără teama că vei da greș cumva. Pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește minunata plantă decorativă, află din acest articol tot ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea ei pe tot parcursul anului.

Știu că atunci când auzi cuvântul ceapă primul lucru care îți vine în minte este o mâncare delicioasă, nicidecum vreun gând de amenajare a grădinii, dar cu siguranță acest din urmă plan merită să fie luat în calcul.

Așadar, în afară de varietățile horticole deja cunoscute și folosite de toată lumea (ceapa, usturoiul sau prazul), genul Allium cuprinde și multe plante ornamentale cu flori extrem de frumoase și colorate. În funcție de specie, florile de ceapă ornamentală pot fi de culoare roz, alb, albastru, violet sau chiar argintie. Acestea înfloresc de la sfârștul lunii mai și până la începutul lui noiembrie, acest aspect variind tot în funcție de specia din care fac parte.

Cum se cultivă ceapa decorativă

Așa cum probabil vă așteptați, plantarea cepei ornamentale nu diferă foarte mult de cea a cepei tradiționale. La începutul lunii martie, bulbii de ceapă se plantează într-un sol afânat (este indicat să se amestece cu puțin nisip pentru a îmbunătăți drenarea) și bine fertilizat cu îngrășăminte naturale, la o adâncime de circa 8 – 10 cm și cu o distanță între ei de 10 – 30 cm.
Deși cresc și se dezvoltă bine și într-un loc mai umbros, indicat ar fi să plantezi Allium în așa fel încât să beneficieze de cât mai multă lumină solară; astfel, planta va fi mai verde și mai viguroasă, iar inflorescențele mai generoase.

Cum se îngrijește ceapa decorativă

În general, pentru că este o plantă destul de rezistentă, ceapa decorativă nu necesită îngrijiri deosebite.

În primul rând, trebuie să ai grijă să uzi plantele cu regularitate, mai ales dacă sezonul este unul secetos.

În ceea ce privește solul, acesta nu are nevoie să fie „hrănit” cu regularitate, mai ales dacă nu te confrunți cu un sol arid, sărac în minerale și nutrienți. O minimă atenție în perioada de înflorire ar trebui să fie suficientă pentru a menține plantele sănătoase pe tot parcursul sezonului.

Pe perioada iernii, bulbii de ceapă decorativă pot fi acoperiți cu folie, pentru a te asigura că vor fi feriți de îngheț.

Pentru a le proteja de dăunători (cei mai întâlniți sunt păduchii de plante) este suficient să folosești un insecticid special pe bază de piretru (plantă din a cărei flori se extrage un insecticid puternic, lipsit de toxicitate pentru plante, animale sau om și ușor biodegradabil).

Cum se înmulțește ceapa decorativă

În luna noiembrie, se desprind bulbii mai mici din bulbul principal, se udă ușor și se lasă la uscat până în luna martie. După plantare, trebuie să aștepți un an până să te bucuri de florile lor.

De asemenea, bulbii pot fi plantați și în ghiveci, în ianuarie-februarie, în vase joase umplute cu compost umed și acoperiți cu nisip fin. Se țin la o temperatură de aproximativ 16 grade Celsius.

Cele mai cunoscute specii de ceapă decorativă

Allium oreophilum – are flori roz, sub formă de stea și poate atinge 30 cm înălțime. Această specie înflorește începând cu luna iunie și este originară din Turkestan.

Allium schoenoprasum – are florile de culoare violet și este una dintre cele mai cunoscute și folosite specii de plante ornamentale. Frunzele ei se mai folosesc pentru a condimenta diverse brânzeturi sau salate.

Allium siculum – poate atinge o înălțime chiar și de un metru, iar florile sale sunt în formă de clopoței, adunați ca o umbrelă, de culoare crem cu accente roz.

Allium christophii – specie originară din spațiul fostei URSS, cu flori mici, de culoare mov. Aceasta se adaptează foarte bine la clima de la noi din țară și are o rezistență crescută la îngheț.

Allium mairei – este o specie pitică, originară din China, ce se adaptează în majoritatea decorurilor de grădină. Aceasta nu depășește 15 cm și înflorește în luna septembrie.

Allium moly – înflorește din iunie și până în august și are florile în formă de stea, de culoare galben-deschis, cu reflexe cenușii.

Indiferent de specia pe care o vei alege, cu siguranță ceapa decorativă va aduce un plus de culoare și diversitate în grădina ta. Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de florile acesteia, poți opta pentru plante din specii diferite care înfloresc în perioade diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *