Legume în ghiveci – Sfaturi utile

Postat pe 8 apr. 2016 în Gradina | 0 comentarii

Legume în ghiveci – Sfaturi utile

Foarte multe dintre legumele cultivate în mod tradițional în grădina bunicii, la țară, pot crește foarte bine și la tine acasă, în ghiveci. Chiar dacă spațiul nu îți va permite să cultivi atât de multe legume sau zarzavaturi pe cât îți dorești, cel puțin atunci când vrei o roșie, o ridiche sau o salată naturală și proaspătă poți întinde mâna și culege bunătățile chiar de la tine de pe terasă.

În general, majoritatea plantelor și zarzavaturilor pot fi crescute fără probleme în ghiveci, însă unele pot avea nevoie de mai mult spațiu decât altele sau de îngrijiri mai speciale. În continuare voi prezenta 7 legume pe care le poți crește în ghiveci, atât pentru consum, dar și pentru decor. De exemplu, ardeii iuți roșii pot fi strecurați cu ușurință printre ghivecele cu flori, pentru un efect coloristic uimitor.

1. Legume în ghiveci – Fasole

Ce poate fi mai util decât să ai la dispoziție toată vara păstăi proaspete și suculente de fasole? În afară de faptul că nu sunt foarte pretențioase, acestea au și o producție destul de mare pentru fiecare tufă. Având în vedere că lungimea lăstarilor poate ajunge și la peste 2 metri, ar fi util ca în fiecare ghiveci să plasați câte un suport pentru ca aceștia să aibă de ce să se agațe.

Pe lângă aspectul practic, acestea sunt și foarte decorative, mai ales în perioada de înflorire.

2. Legume în ghiveci – Morcovi

Soiurile tradiționale de morcovi pot fi destul de dificil de cultivat în ghiveci, având în vedere că au nevoie de cel puțin două luni pentru ca rădăcina să se maturizeze. În tot acest timp, frunzele de la suprafață pot căpăta un aspect veștejit sau pot chiar să se usuce. În schimb, poți opta pentru soiurile de baby carrot (morcov pitic) sau de morcovi rotunzi, în funcție de semințele disponibile pe piața din zona ta.

Pentru a culege morcovi dulci și bine crescuți, cel mai indicat este ca aceștia să se planteze primăvara sau toamna, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. De asemenea, ai grijă să îi uzi în mod regulat. Morcovii care nu au parte de suficientă apă se vor crăpa și vor căpăta un gust amar.

3. Legume în ghiveci – Ceapă

Ceapa matură, uscată, poate fi destul de greu de obținut și are nevoie de un timp îndelungat pentru a ajunge în momentul ideal de recoltare. În schimb, poți opta să plantezi bulbi pentru ceapă verde. Fie că o plantezi în ghivece separate sau în combinație cu alte plante, ceapa verde crește repede și o poți înlocui de mai multe ori pe an.

4. Legume în ghiveci – Salată verde

Salata verde crește foarte ușor în ghivece și îți poate fi la îndemână oricând îți dorești să pregătești o salată proaspătă și delicioasă. În plus, în funcție de soiul cultivat, salata verde poate fi și foarte decorativă.

5. Legume în ghiveci – Ardei iuți

Ardeii sunt defapt plante perene provenite din zona tropicală, așa că se comportă minunat în ghiveci, atât în casă cât și afară, cu condiția ca temperaturile să fie mai ridicate. În ghiveci se pot cultiva atât ardeii dulci (grași), cât și cei iuți, ambele variante fiind și ornamentale. Cu toate acestea, ardeii iuți sunt mult mai prolifici, mai decorativi și ușor de mânuit.

6. Legume în ghiveci – Ridichi

Ridichile sunt legumele ideale pentru ghiveci. Cresc repede, nu sunt deloc pretențioase și pot fi semănate de mai multe ori pe an. Acestea pot fi semănate în ghiveci atât singure, cât și impreună cu alte plante, precum morcovii.

Ridichile preferă vremea mai răcoroasă și solul umed. Mută ghivecele într-o zonă mai umbrită și udă plantele în mod regulat dacă vrei să continui să semeni ridichi în ghiveciul respectiv.

7. Legume în ghiveci – Roșii

Creșterea unui soi obișnuit de roșii va necesita mult spațiu și un container de mari dimensiuni. În schimb, roșiile cherry ocupă mult mai puțin spațiu și sunt mai ușor de îngrijit și manevrat. De asemenea, în ghiveciul în care ai semănat roșiile cherry poți pune și câteva semințe de busuioc, salată verde sau chiar niște flori.

În afară de aspectul practic, acestea vor fi și extrem de decorative atât în grădină cât și pe terasă.

Indiferent de legumele pe care alegi să le cultivi în acest fel, cu siguranță această metodă îți va fi la îndemână atunci când îți dorești să te bucuri de produse proaspete, culese din propria grădină improvizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *