Gazon semănat sau rulou?

Postat pe 4 oct. 2014 în Gradina | 1 comentariu

Gazon semănat sau rulou?

Gazonul este o suprafață de pământ pe care s-a plantat iarbă sau, rareori, un alt fel de plantă și este menținut la o lungime scurtă, scopurile lui fiind unele estetice și recreaționale. Cum în componența lui intră o materie organică, aceasta este supusă le diverse practici de control al buruienilor și dăunătorilor, de menținere a culorii și este des tuns pentru a se păstra o lungime acceptabilă.

În context recreațional, gazonul mai este numit și teren sau spațiu verde. Termenul de gazon, care se referă la un spațiu pe care s-a plantat iarbă, datează din secolul al 16-lea. El are o strânsă legătură cu extinderea orașelor, fiind și un aspect important al interacțiunii dintre mediul natural și spațiul construit urban. Gazonul semănat își are originea pe la 1540, când a fost menționat pentru prima dată.

La acele vremuri, se folosea la pășunatul animalelor, dar și ca loc de venerare a unor zeități. Gazonul a intrat în atenția aristocrației din nordul Europei din Evul Mijlociu, devenind astfel foarte popular încă de atunci. Primele gazoane semănate nu se deosebeau foarte mult de câmpurile pe care creștea iarba la întâmplare.

Înainte de inventarea mașinilor de tuns iarba, în 1830, gazoanele se întrețineau într-un mod diferit de cel pe care îl folosim noi astăzi. Ele reprezentau un element caracteristic al moșiilor bogate și al conacelor și erau îngrijite prin metode de lucru foarte intensive, precum ar fi cositul. Alteori, de întreținerea lor se mai ocupau și animalele, prin pășunat.

Pe lângă gazonul semănat, există și un alt tip, gazonul rulou. Rolul lui este de a insufla mai multă viață unui spațiu gol și de-al transforma într-o oază de verdeață fără prea mare efort. Printre altele, gazonul care se prezintă sub formă de rulou mai poate să vă ajute să vindeți mai repede casa ori terenul pe care acesta este amplasat.

Nu există o limită a locurilor unde se poate monta (planta) un gazon din rulouri. Dacă aruncați o privire în jurul vostru, veți putea observa că acesta este prezent în multe curți, în fața diverselor instituții ale statului, în fața hotelurilor sau în centrele orașelor. În principiu, oriunde există o suprafață optimă unde se poate monta, el poate fi instalat.

Uneori, prin unele metropole, gazonul rulou se plantează și pe acoperișurile clădirilor, având rolul de a le proteja de radiații ultraviolete și de a diminua efectul de seră. Pe lângă aceasta, gazonul rulou poate fi folosit și la izolare termică, reducând mult costurile cu încălzirea.

Fiind atât de practic, gazonul de tip rulou poate fi instalat oricând, indiferent de anotimp (asta înseamnă chiar și iarna). Nu există decât o singură condiție importantă de care trebuie să se țină cont: solul pe care se montează nu trebuie să fie plin de zăpadă sau înghețat. În afară de asta, țineți minte și următorii pași:

– decopertați și adăugați pământ fertil;

– defrișați orice vegetație;

– săpați, mărunțiți și nivelați solul;

– plantare gazon rulou

Întreținerea rulourilor de gazon este relativ simplă, fiind nevoie de irigare, în principal, pentru păstrarea umidității solului. De asemenea, iarba se tunde regulat, lungimea firului menținându-se la 3-5 centimetri.

Avantajele gazonului semănat și ale gazonului rulou

– cresc valoarea proprietăților imobiliare cu 15-20%;

– servesc drept aer condiționat natural, în zilele fierbinți de vară putându-se simți diferența de temperatură dintre pavaj și gazon;

– filtrează praful;

– controlează erodarea solului;

– se folosesc la amenajarea terenurilor de golf;

– previn accidentările (numai dacă suprafețele de gazon sunt întreținute corect);

– au beneficii terapeutice;

– reduc zgomotul cu până la 10 decibeli;

– filtrează apa

Dezavantajele gazonului semănat și ale gazonului rulou

– trebuie tunse în mod regulat;

– au nevoie de administrarea unor chimicale echilibrate corect pentru a supraviețui;

– au reputația de a fi poluatoare ale cursurilor de apă;

– pesticidele folosite la întreținerea lor pot fi dăunătoare nu doar mediului înconjurător, ci și oamenilor;

– au nevoie de irigare, uneori, suplimentară pentru a se dezvolta armonios.

Un răspuns la“Gazon semănat sau rulou?”

  1. Baietii mi-au amprentat betonul, mi-au amenajat o gradinita de vreo 15mp, mi-au montat rulouri de gazon vreo 30mp si mi-au semanat gazon inca vreo 40mp. Lucreaza repede, bine si la un pret bun. Ii recomand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *