Întreținerea arborilor

Postat pe 4 oct. 2014 în Gradina | 0 comentarii

Întreținerea arborilor

Întreținerea corectă a arborilor începe chiar din momentul în care alegeți un copac care urmează a fi plantat la locul potrivit. Copacii sunt o investiție de viitor, care vor trăi pentru mulți ani de zile acolo unde au fost sădiți, prin urmare este foarte important să faceți toți pașii necesari pentru a vă asigura că ei se vor dezvolta armonios.

Nu este deloc o sarcină simplă întreținerea copacilor, deoarece trebuie să știți foarte bine cum să aveți grijă de aceștia, încă de la momentul în care v-ați decis că ați dori să plantați unii. Ca în orice altă situație, dacă nu cunoașteți prea multe despre subiectul în cauză, va trebui să învățați, altfel riscați să nu aveți arborii pe care vi i-ați dorit dintotdeauna.

Plantarea și îngrijirea arborilor se face după un anumit tipar. Ca totul să iasă bine, trebuie să urmați niște pași foarte exacți. Dacă reușiți să respectați și să utilizați corect informațiile furnizate în acest articol, atunci veți putea să vă bucurați, într-un final, de arbori trainici și sănătoși! Așadar, să nu mai pierdem vremea și să trecem direct la pașii despre care vorbeam.

1. Găsirea unui copac

Arborii nu vin într-o singură mărime sau formă. Nu sunt universali și nici nu se potrivesc chiar oriunde. Deci, se poate spune că avem de-a face cu un arbore bun sau cu unul greșit, în funcție de locul în care dorim să-l plantăm. Spre exemplu, copacii înalți nu se pretează a fi sădiți sub linii de înaltă tensiune.

De ce? O dată, pentru că le pot deteriora și doi, pentru că ei înșiși pot avea de suferit. Cu timpul, cablurile de curent sau pentru alte servicii le vor afecta modul în care cresc și se dezvoltă, mutilându-i. Apoi, copacii mari plantați spre sud pot bloca lumina și căldura soarelui pe timp de iarnă. Pe de altă parte, dacă partea de nord a casei este lăsată descoperită, fără protecția unui copac, este supusă vânturilor reci de iarnă.

Iată de ce trebuie aleși cu grijă copacii! În loc să plantați unii mari, sădiți unii mai mici, care cresc la o înălțime suficient de mare încât să nu atingă liniile de curent electric. Foioasele sunt potrivite pentru a fi plantate în partea de sud-est, sud-vest și vest, pentru a feri locuința de soarele arzător al verii. În același timp, ei nu vor obstrucționa lumina solară pe timp de iarnă.

Spre nord ar trebui să se planteze o perdea de copaci verzi pereni, care să blocheze vântul rece de iarnă.

2. Alegerea unui arbore sănătos

După ce ați găsit câțiva copaci pe care ați dori să-i plantați, va trebui să fiți atenți la cât de sănătoși sunt aceștia. Este important ca inspecția arborelui să se facă înainte de cumpărarea sau sădirea lui, altfel acesta va avea probleme pe durata creșterii dacă nu este într-o stare cât mai bună.

În funcție de tipul de copac achiziționat, rădăcinile acestuia trebuie să fie umede și fibroase (la arborii cu rădăcini normale, expuse), ferme la atingere, în special în apropiere de trunchi (la arborii cu rădăcini sub formă de bulb), sau, în cazul celor plantați în ghivece, rădăcinile ar trebui să fie bine înfipte în sol, tăiate corespunzător și neîncolăcite.

Când se cumpără arbori mai maturi, care urmează a fi plantați la marginea străzilor sau în parcuri, diametrul trunchiului acestora trebuie să fie substanțial. Pe lângă aceasta, copacul ar trebui să fie puternic, rezistent, sănătos, fără insecte sau urme de leziuni mecanice, cu ramurile distribuite uniform de-a lungul trunchiului.

3. Plantarea arborilor

Următorul pas care face parte din procesul de întreținere a copacilor, este chiar plantarea lor. Presupunând că ați găsit și cumpărat deja arborii doriți, trebuie să mergeți mai departe și să îi puneți în pământ. Evident, dacă nu sunt plantați, nu vor avea cum să se dezvolte și să crească mari și frumoși.

Diversele tipuri de arbori necesită metode de plantare diferite. După cum menționam, nici un copac nu este universal, deci nu i se poate aplica aceeași tehnică de plantare ca altuia. Trebuie să rețineți că unul dintre cei mai buni prieteni ai unui arbore este mulcirea. Fără ea, copacul nu ar crește atât de armonios.

Mulcirea constă în împrăștierea pe solul din jurul arborelui plantat a unui material organic de tipul compostului, care are rolul de a izola și de a hrăni copacul. Ea este importantă și nu trebuie ignorată, pentru că: este o barieră între sol, copac și mediul înconjurător, protejându-l pe acesta de temperaturi mari sau frig, reține apa și menține rădăcinile umede, previne compactarea solului și reduce avariile provocate de mașinile de tuns iarba.

Cum se adaugă stratul de compost?

– se curăță de iarbă o zonă de 1-3 metri de la baza copacului, în funcție de mărimea lui;

– se pune compost natural din așchii de lemn sau coajă de copac până la o adâncime de 5-10 centimetri în cercul creat la pasul anterior;

– compostul (sau mulciul) nu trebuie să fie plasat prea aproape de copac

4. Udarea copacilor

Întreținerea arborilor continuă, încă mai aveți câteva lucruri de făcut. Unul dintre ele este udarea acestora. La rândul său, este un pas important, dar nu se poate spune cu exactitate de câtă apă are nevoie un arbore, deoarece poate diferi în funcție de climă.

Ca regulă generală, totuși, copacii proaspăt plantați se udă imediat ce au fost puși în pământ. Apoi, în următorii doi ani din viața lor, când arborii folosesc multă energie pentru a crește, vor trebui udați pentru a-i feri de căldura sau seceta de pe timpul verii (în special). Rădăcinile lor trebuie să primească frecvent apă pentru a fi cât mai ferme.

Tehnicile de udare de adâncime sunt potrivite într-o astfel de situație, deoarece, cu ajutorul lor, copacul va primi apa de care are nevoie. De asemenea, se mai poate apela și la un strat de mulci din așchii de lemn și la o udare obișnuită (cu furtunul, găleata etc.).

Fiți atenți la cantitatea de apă pe care o folosiți! Prea puțină apă este la fel de dăunătoare pentru copac ca și cea multă. Este o diferență considerabilă între un sol umed și unul inundat. Solul umed care se usucă mai repede permite oxigenului să-l penetreze. De regulă, nu ar trebui să udați un copac mai mult de 30 de secunde cu furtunul, la o presiune a apei constantă.

5. Tunderea copacilor

Un arbore poate fi tuns oricând, pentru a se înlătura ramurile moarte. Sunt, însă, și situații în care tunderea lor se face numai într-un anumit anotimp și cu un anumit scop. Iarna, copacul se tunde pentru a putea să dea noi ramuri la primăvară. Adesea, cel mai bine este ca această activitate să se facă atunci când partea mai rece a iernii a trecut deja.

Unele specii de copaci, cum ar fi arțarul, nucul sau mesteacănul pot secreta sevă când sunt tunși (acest fenomen mai este cunoscut și sub numele de „sângerare”). Nu aveți de ce să vă îngrijorați, este ceva normal, arborele neavând de suferit.

Și pe timpul verii se pot tunde arborii, pentru controlarea creșterii ramurilor sau pentru încetinirea celor nedorite. Un alt motiv pentru care ar trebui să tundeți copacii vara este și în scopuri de corectare. Acum se pot elimina ramurile care prezintă defecte de creștere sau cele care atârnă prea jos. Nu se recomandă tunderea copacilor toamna!

Acestea au fost câteva din sfaturile pe care vi le-aș recomanda pentru întreținerea arborilor. Dacă vreți să aveți copaci sănătoși, vă rog să țineți cont de ele! Întreținerea copacilor este o activitate laborioasă, dar și una care vă poate aduce satisfacții pe termen lung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *