Superstiții despre plante

Postat pe 14 oct. 2015 în Gradina | 0 comentarii

Superstiții despre plante

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au superstiții cu privire la cele mai diverse lucruri, iar plantele din casă ori din grădină nu fac excepție.

Deși multora dintre noi ni se par doar amuzante și pe alocuri extrem de absurde, superstițiile sunt o parte importantă a numeroase culturi și civilizații, obiceiuri care practic au schimbat cursul istoriei uneori.

Iată, așadar, care sunt cele mai cunoscute superstiții despre plante, perpetuate încă din cele mai vechi timpuri:

Busuiocul – era considerat o plantă sacră de către popoarele europene, cu capacitatea de a vindeca diverse afecțiuni. De asemenea, se credea că sufletele oamenilor buni care decedaseră miroseau a busuioc. Faptul că busuiocul e considerat și azi o plantă sacră este dovedit de utilizarea lui în slujbele religioase ale creștin-ortodocșilor.

Usturoiul – celebrul leac antivampiri din filmele de gen. Se crede că aroma puternică a usturoiului are capacitatea de a ține la distanță spiritele rele. Tradiția agățării unui șirag de usturoi deasupra ușii se păstrează și astăzi, în preajma sărbătorii de Sf. Andrei.

Trifoiul – o variaţie rar întîlnită a trifoiului cu trei foi. Trifoiul cu patru foi este un accident genetic , greu de găsit, dar care aduce cu el noroc în dragoste, bani şi sănătate. Tocmai pentru că este greu de găsit, trifoiul cu patru foi este asociat norocului.

Florile de liliac – dar nu oricare, ci cele cu cinci petale. La fel ca și în cazul trifoiului, florile de liliac cu 5 petale sunt destul de greu de găsit, obișnuite fiind doar cele cu patru, dar aducătoare de noroc. Se spune că dacă îți pui o astfel de floare în sân și apoi îți pui o dorință, aceasta se va împlini.

Trestia plângătoare – poate și din cauza numelui, această specie de copac nu este deloc dorită în preajma locuinței oamenilor deoarece aduce ghinion și tristețe.

Mărul – este considerat și azi un simbol al sănătății, purității și fertilității, consumul acestor fructe fiind încurajat în orice împrejurare.

Vâscul – este nelipsit din casele noastre în preajma sărbătorilor de iarnă. Deși superstițiile legate de vâsc s-au perpetuat la noi în ultimii ani, ca urmare a impactului culturii americane, tot mai mulți oameni cred în puterile lui mistice. Se spune că acesta aduce noroc, înțelegere în relațiile de cuplu și armonie în casă.

Socul – aduce noroc mirilor atunci când este purtat de invitații la o nuntă. De asemenea, copacii de soc din grădină se spune că protejează casa și locuitorii acesteia. Pe de altă parte, în țări precum Danemarca socul este considerat ca aducător de ghinion.

Iedera – care crește pe casă îi protejează pe locatarii ei de spiritele rele și blesteme. De asemenea, iedera purtată de mirese atrage succesul în căsnicie.

Cactusul – poate și din cauza aspectului auster, se consideră că acesta aduce ghinion și transmite energie negativă. Mai mult, bătrânii considerau că dacă țin un cactus în curte sau casă, fetele le vor rămâne nemăritate.

Ceapa – O ceapă tăiată în două și așezată sub patul unui bolnav, îi va scădea imediat febra. Ceapa tăiată în două sau în patru atrage negativitatea din casă. După folosire, este indicat să o scoateți cât mai repede din casă.

Ghinde – Dacă plantezi o ghindă la lumina lunii vei atrage norocul în ceea ce privește partea financiară, iar femeile care poartă cu ele în permanență o ghindă își cresc șansele de a rămâne însărcinate.

Gălbenele – Florile proaspăt culese de gălbenele măresc energia pozitivă din încăperea în care sunt aduse, iar cele așezate sub pernă induc clarviziunea în timpul somnului. De asemenea, dacă faci baie în apă în care ai presărat petale de gălbenele, tragi succesul și bunăstarea în viața ta.

Trandafiri – Dacă presari petale de trandafiri prin casă, se pare că vei înlătura stresul, vei calma spiritele și vei atrage armonia în familie.

Ienupăr – Ienupărul protejează de hoți și de accidente, iar un ienupar plantat în fața ușii de la casă, are rol protector.

Chimenul – are rol protector și ar trebui purtat permanent ca amuletă norocoasă. Daca ai plante de chimen dulce pe langa casa, esti mai protejat.

Macul – Semințele de mac sunt talisman de prosperitate. Purtate permanent ele atrag norocul în ceea ce privește bunăstarea materială.

Garoafele – sunt cunoscute la noi în țară drept florile care se duc la morți și sunt asociate din acest motiv cu ce e mai rău. Cu toate astea, se spune că doar garoafele roșii sunt cele cu ghinion, cele colorate altfel ar putea să fie ceva mai potrivite pentru casă și grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *